Про досягнення і виклики Заболотівської ОТГ

  • 556

З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» («ПУЛЬС») відбувся прес-тур у Заболотівську ОТГ на тему: «Досягнення Заболотівської селищної ОТГ в умовах об’єднання». Журналісти подивилися, як живе ця громада після об’єднання, що вдалося тут змінити, як наближають послуги до людей і чи поліпшується їхнє життя.нюк

Основу економіки Заболотівської ОТГ становлять підприємства переважно недержавної форми власності. Зокрема на території об’єднаної громади діють 10 основних бюджетоутворювальних підприємств. Прикметно, що тут провадять діяльність 9 фермерських господарств.

За півтора року в умовах об’єднання в Заболотівській ОТГ, до якої належать села Ганьківці, Вишнівка, Іллінці, Олешків, Любківці, Рудники, Троїця, Тростянець, Шевченкове, Зібранівка, Рожневі Поля, а також саме селище Заболотів, яке свого часу було райцентром, а нині адміністративний центр громади, зуміли зробити чимало великих і малих справ для розвитку територій. Тут провели капітальний ремонт адмінприміщення селищної ради та будівлі Заболотівського ДНЗ «Берізка», придбали комп’ютерну техніку та програмне забезпечення для Заболотівської райлікарні, помпи для Заболотівського ККП для подавання води та відведення стоків, дидактичні матеріали та комп’ютерну техніку, парти для учнів 1-х класів навчальних закладів ОТГ та ін.

Водночас тут належно опікуються і розвитком інших населених пунктів громади, а не лише адміністративного центру. Скажімо, торік реалізували вісім інфрастуктурних проектів. Відповідно інфраструктурну субвенцію витрачали на ремонт будинків культури, шкіл, встановлення вуличного освітлення, придбання комунальної техніки й т. ін. Наприклад, села Ганьківці і Тростянець можуть похвалитися доброякісно відремонтованими Будинками культури, Рудниківський ліцей – сучасним спортивним залом, а Троїця – ремонтом сільського клубу тощо. У всіх населених пунктах громади облаштовано вуличне освітлення.

Цього року в громаді також зроблено чимало. Це капітальні ремонти і адмінбудівлі спорткомплексу Ганьківців, і Будинків культури Заболотова, Тростянця, Олешкова та Рудників, і Троїцького ліцею, і сільських клубів в Іллінцях та Шевченковому, і бібліотеки Заболотова та ін.

Крім цього, за кошти місцевого та Державного бюджетів ведеться будівництво амбулаторії в Рудниках, придбано для неї автомобіль, капітально відремонтовано приміщення під ЦНАП, ведеться будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям у с. Троїці.

Найболючішим для громади залишається питання стану доріг, їхнього утримання і ремонту. Оскільки вирішення цього завдання впирається у непосильні для громади кошти. Бо не завжди передані державою повноваження належно підкріплені фінансовим ресурсом. Все ж торік управлінцям Заболотівської ОТГ вдалося зробити немало й у цій царині. За кошти Держбюджету проведено капітальний ремонт дорожнього покриття вулиць Шевченка – в Рудниках, Головної – у Троїці. А за кошти місцевого бюджету проведено ремонт доріг, копання окопів, грейдерування в населених пунктах ОТГ, зокрема в селах Троїці, Ганьківцях, Рудниках, Рожневих Полях, Олешкові, Тростянці, а також капітальний ремонт вулиці 24 Серпня у Заболотові…

Актуальною сьогодні є проблема організації інклюзивного навчання. Тому у Ганьківському та Заболотівському ліцеях, а також у Тростянецькій гімназії впроваджують таке навчання у 2–3-х класах. Прикметно, що вирішено питання щодо створення ресурсного центру із впровадження інклюзивного навчання та психологічної служби. Це має стати формуванням нового ставлення до дітей із особливими потребами, забезпечення їхніх конституційних прав і гарантії на здобуття високоякісної освіти, створення відповідного середовища.

ДерЦікаво те, що Заболотівська ОТГ прийняла на баланс лікарню та утворила некомерційне комунальне підприємство. Попри непритаманні для ОТГ повноваження Заболотівська об’єднана громада зуміла зберегти установу для надання послуг вторинної ланки медицини. Сьогодні до Заболотівської лікарні звертаються жителі усього Снятинського району».