ВІДБУЛАСЬ НАРАДА ЩОДО ЗМІН ДО ПОРЯДКУ ПРИЗНАЧЕННЯ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ

  • 631

03 листопада 2018 року в приміщенні Заболотівської селищної ради ОТГ відбулась нарада з уповноваженими особами старостинських округів Заболотівської селищної ради ОТГ щодо змін до порядку призначення житлових субсидій, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 27 квітня 2018 року №329.

Розпочала нараду начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Уляна Миронюк, яка відмітила, що нова програма житлових субсидій більш адресна підтримка тим, хто справді її потребує.

У жовтні 2018 року необхідно буде подати нову заяву і декларацію:

орендарям житла;

внутрішньо переміщеним особам;

тим сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб;

тим сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати;

тим сім’ям, в яких відбулися зміни у складі сім’ї протягом останього року;

тим сім’ям, які станом на травень 2018 року матимуть понад двохмісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018 року.

Заступник начальника управління, начальник відділу звернень громадян розповіла про те, кому субсидія призначатися не буде:

Якщо Ви проживаєте у квартирі, площа якої понад 120м.кв., або в будинку розміром понад 200м.кв. (виняток – будинки сімейного типу).

Якщо у влісності будь-кого із складу домогосподарства є автомобіль, з дати випуску якого минуло менше п’яти років (не враховуються транспортні засоби придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення).

У складі домогосподарства є особи, у яких взагалі відсутні доходи та вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове  державне соціальне страхування протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Будь-хто із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням здійснив покупку на суму, що перевищує 50тис.грн.

Однак, субсидію може бути призначено за рішенням районної комісії, виходячи з конкретних обставин та коли особи перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Ще одним нововведенням є врахування доходу членів сім’ї, а не фактично проживаючих в помешканні.

Пояснимо на прикладі: якщо є родина з трьох осіб – дружина, чоловік (в офіційному шлюбі) та дитина, але у квартирі зареєстровані лише жінка з дитиною, а чоловік приписаний до іншого житла – при розрахунку розміру субсидії для помешкання жінки врахують доходи чоловіка, однак соціальні нормативи проживання на нього не розраховуються. Окремі зміни стосуватимуться пенсіонерів. Для них доходи у вигляді пенсій враховуються в розмірі нарахованої пенсії за останній місяць перед зверненням.