Перший музично-етнографічний фестиваль Заболотівської ОТГ “А в Рудниках на Петра”

  • 1168

Фото без описуЗ часів трипільської і черняхівської культури на Покутті збереглося чимало народних звичаїв та обрядів. Це зокрема: Різдво, Святий вечір, Водохреща, Стрітення, Великдень, Благовіщення,  Троїця – “Зелені Свята”, Івана Купала та ін..

Ще донедавна 12 липня (на празник Св. Петра і Павла) в селі Рудники відзначали Петрика (свято дітей-пастушків). Напередодні недалеко від Гончаревої криниці (с.Рудники) викопували рівчак – так, щоб посередині вийшов круглий “стіл”. Із викопаної глини поряд насипали “могилу” увінчували її хрестом і прикрашали квітами. Посередині “стола” ставили букет квітів. Хлопці і дівчата рвали квіти, виплітали віночки, якими довкола обв’язували “стіл”, на який накладали різні страви, особливо солодощі. Після пригощання знімали вінок із “стола” й увінчували хлопця на ім’я Петро.

У свій час учасником таких святкувань був уродженець села ВасильГаврилюк. Нині радник голови Заболотівської ОТГ з питань культури. Саме він вніс пропозицію керівництву ОТГ в особі її голови Івана Танюка, відродити цю давнюю традцію, яка схвально булла прийнята і лягла в основу проведення першого музично-етнографічного фестивалю Заболотівської об’єднаної територіальної громади  “А в Рудниках на Петра”.

Мальовниче неповторною красою село, окутане з обох сторін лісовими масивами, річкою Рибнецею, яка протікає по середині села, відомим чи не єдиниим на Покутті 800-річним дубом, який розкинувся на галявині і добрими, щирими людьми, порядними газдами, які зустріли гостей, що приїхали майже з усіх сіл Заболотівської ОТГ, та ще й не з “порожніми руками”, а привезли талановитих піснярів, танцюристів із усієї “громадської” округи.

Доречно відмітити і те, що проведення I-го фестивалю ОТГ співпало ще й з однією подією для віруючих села. Адже релігійна громада вшановула свого настоятеля парафії УПЦ КП митрофорного протоієрея Степана Гуменяка. Саме в цей день о.Степан святкував 30-літття священичого служіння в храмі Покрови Пересвятої Богородиці.

 Після завершення служби Божої громада направилася до будинку культури на території якого були викопані два “Петрики”, заквітчані квітами, дві могилки. До так званого “столу” засіла малеча, а на столах різні страви, солодощі.

Урочистості з нагоди проведення I-го музично-етнографічний фестивалю відкрив голова Заболотівської ОТГ Іван Дмитрович Танюк, який привітав рудниківчан та гостей із святом Петра і Павла

Фото без опису

Цікавою була розповідь про давню рудниківську традицію “Петрики” в.о. старости села Миколи Абрам’юка. Із словом вдячності організаторам цього дійства, за відродження традицій наших дідів і прадідів, виступив знаний далеко за межами Покуття, письменник, поет, публіцист, голова районної Всеукраїнської організації “Просвіта” ім. Т.Г. Шевченка – Мирослав Петрович Попадюк. Від побаченого дійства він тут же написав вірш “А в Рудниках на Петра” (подається нище). Виступаючи на урочистостях священик Степан Гуменяк, подякував голові Заболотівської  ОТГ  Івану Танюку, місцевій владі, усім мирянам за привітанняз нагоди 30-річної діяльності, як настоятеля церкви, закликав усіх до єдності служінню Богу та Україні. Поблагословив та окропив свяченою водою усіх учасників святкового дійства. А далі в приміщенні сільського будинку культури відбувся концерт за участю учасників художньої самодіяльності із сіл Заболотівської ОТГ.

Розпочалася концертна програма перглядом уривків повнометражного кінофільму про село “Перлина Покутського краю” автором ідеї та режиссером-постановником якого є Василь Гаврилюк. Схвалено зал прийняв виступ із власною піснею“Про Рудники” талановитого співака, композитора Петра Коржа. Доречі слова написані його дружиною Ярославою Корж, якій близькі Рудники.

Зачарував своїм виступом жіночий ансамбль “Вишиванка” Заболотівського будинку культури (керівник Ліліана Лукащук) лауреат премії ім.. Марка Черемшини, лауреати багатьох пісенних фестивалів зокрема у Польщі, Болгарії. Бурхливими оплесками зустріли глядачі виступ талановитих колективів с.Іллінці та Заболотівського СБК.

Порадували своїх земляків і виступи сільських аматорів (директор СБК Уляна Никифорук, худ.керівник Людмила Солонинко).

Довподоби були виступи молодих, талановитих співаків із сіл Троїця – сестер Руслани та Сніжани Будейчук, с.Олешкова –  Христини Олексюк, с.Рудники – Оленки Демедюк, с.Ганьківці – Дмитра Дмитришина, Михайла Жураківського, Валентина Франчука, та с-щаЗаболотів – Дарини Корбут. Родзинкою концертної програми був виступ лауреата багатьох всеукраїнських та регіональних фестивалів Світлани Курилюк. Піснею про Україну завершилась концертна програма у її виконанні та за участю всіх учасників фестивалю. Вдало провели концертну програму її ведучі Людмила Вербенець(с-ще Заболотів) та Уляна Никифорук(с.Рудники).

Після завершення концертної програми  подяки усім її учасникам вручив голова Заболотівської ОТГ Іван Танюк.

А 15 липня  Рудники знову дивували глядачів, але вже іншим дійством “Сила коней”, під такою назвою було проведено кінно-спортивне дійство, яке проходило у мальовничому куточку села в урочищі “Дубки”.

Ці змагання уже  в друге вдається провести завдяки молодому, енергійному та порядному газді Руслану Стефанцю.

Цього року до Рудник зі своїми скакунами з’їхалися до 23-х палких любителів цихз магань, зокрема із сіл: Олешків, Троїця, Прутівка, Будилів, Потічок, Русів, Джурів, Новоселиця (Снятинського району), с.Рожнів (Косівського району), с.Кропивище (Коломийського району). Відкрив змагання голова Заболотівської ОТГ Іван Танюк. Пролунав гімн України.

А суть  змагань полягала втому, щоб випробувати коней на “кінневу силу”. Який кінь чи пара коней протягнуть навідповідну відстань покладену на спеціальні сани вагу. Враховувався і час за який пройдуть коні із грузом. Перед початком змагань пройшло жеребкування щодо черговості виступів та зважування коней. Принциповою вимогою суддівської колегії було: кінь бере вагу у санах без батога, ніякого насилля. В результаті тривалих, дуже цікавих кінних змаганнях, які тривали понад п’ять годин, перше місце в парі коней виборов рудниківчанин Володимир Том’як із призовим фондом 2000 грн. Друге місце за учасником змагань із села Троїця – Михайлом Станіславським – грошова премія 1000 грн.Третє місце із своїм скануном за представникоміз села Тростянець Дмитром Павлюком – премія 500грн. Серед однокінкових – перше місце посів організатор змагань із своєю любимицею “Маєю” Руслан Стефанець – премія 2000грн. Друге місце  – Володимир Том’як (1000грн.), третє – Дмитро Германюк с. Кропивище(500грн). Учасники змагань нагороджені медалями, грамотами, подяками та кубком. Вирішено змагання під  назвою“Сила коней” проводити в с.Рудники щорічно.

А присутній на змаганнях поет Мирослав Попадюк присвятив коню свій вірш під назвою “Балада про коня”.

Організатори змагань щиро вдячні небайдужим керівникам, любителям цього виду за надану спонсорську допомогу у проведені змагань. Зокрема:Танюку Івану – голові Заболотівської ОТГ, Тимофійчуку Богдану – керівнику фермерського господарства, Миколі Мельничуку – підприємцю, Михайлу Том’яку – лісничому лісового господарства, Миколі Абрам’юку – в.о.старости Рудниківського старостинського округу, Олегу Шулепі, Володимиру Том’яку та Русланові Стефанцю – жителям с.Рудники, трактористу Петрові Том’яку,  активним учасникам змагань. Зі слів Голови Заболотівської ОТГ Івана Танюка, він винесе на чергову сесію ради питання про створення в с.Рудники іподрому щоби в майбутньому можна було проводити змагання із інших видів кінневого спорту, верхової їзди та ін..

P.S. Після проведення кінних змагань в окремих засобах масової інформації з’явилось повідомлення подане представником Івано-Франківської студії телебачення “РАІ” про те, що у парних кінневих змаганнях перше місце отримали представники с.Шепарівці Коломийського району. Дана інформація є неправдива. Як згадувалося вище, перемогу у парних кінних змаганнях і зокрема перше місце отримали коні і їх власник Володимир Том’як с.Рудники.

 

                                                 А у Рудниках…

А у Рудниках – на Петра

Ау Рудниках – на Свято…

Церемонія уперта,

Бозібралось нас багато.

 

А у Рудниках – веселість,

А у Рудниках – принади,

Бозійшлисягарні села

Зусієї, бачгромади.

 

А у Рудниках – забава,

А у Рудниках – фестини

Наша гордість, наша слава –

Аж радієгожаднина.

 

Лине пісня ген роздоллям –

Аж де Копана гора та.

Посміхнулась наша доля,

Бо громада в нас багата.

 

Ген ось “петрики”тістравні,

Й діточки у любійгранці…

Все цезвичаїтідавні,

Мов роса та рано-вранці.

 

А у рудниках – цвітвсюди,

Між них Дуб в суворімгарті,

І святкуютьфайні люди,

Бовониоцьоговарті.

 

Громада, громада,

Громада – то школа,

Цейзбір, цюпринаду

Ніхто не розколе.

 

Ніхто не осудить

Цей лад, цезавзяття.

Єднаймося, люди,

Єднаймося, браття!

Мирослав Попадюк

12липня 2018р

                                                    Кінь(балада)

У час утіхи чи біди

Ми бачимо його сліди:

Кінь як стояв, так і стоїть

На захисті усіх століть.

У днину нелегку, трудну

Його вправляли в борозну,

А в час негоди та війни

Всідались на коня сини,

Щоб у тривожну оту мить

Свій дім і ниву боронить.

Він був в бою, мов патронтаж,

Він був, як дух і корінь наш.

Впрягав його гетьман Богдан,

Щоб не топтав нас польський пан,

Кував Виговський, мов ту сталь,

Щоб не топтав нас злий москаль.

Усі ішли ми до Коня,

Чи мирні дні, а чи борня,

Щоб коло наших вільних стін

Не малось жодних вже руїн.

Чекає Кінь і в ці часи

Для себе ласки і краси.

На жаль, для нього із добром

Влаштовано лиш іподром.

І Кінь вже в ньому як жебрак,

Бо в клітці йому нудно так,

Забуто силу його й лет

Між танків, градів і планет.

Взамін і забуття, і всят

Робімо більше йому свят

Щоб в Рудниках цей фестиваль

Був для Коня, мов та медаль

Від всіх гостей, від всіх громад,

Щоб Кінь від цього був лиш рад.

Ой Коню-Коню, посміхнись,

До свята свого притулись.

Тож для прийдешніх поколінь

Нехай живе наш витязь-Кінь.

Мирослав Попадюк (на честь свята

пошанування звитяжної сили витязя-Коня)

15 липня 2018р. с. Рудники

 

                                                                                     Інформаціявідділукультури,

національностей та релігійЗаболотівської ОТГ.

                                                        ВідповідальнийВасиль Гаврилюк – радник

головиЗаболотівської ОТГ

з питанькультури