Семінар на базі Іллінецького старостинського округу

  • 763

Фото без описуВідповідно до розпорядження голови Заболотівської об’єднаної територіальної громади  на базі Іллінецького старостинського округу (с. Іллінці) проведено семінар до 150-річчя з часу заснування Всеукраїнського товариства „Просвіта” ім. Т. Шевченка та 147-ї річниці від дня народження видатної української письменниці, поетеси, перекладача, громадської діячки Лесі Українки. Дане дійство проходило за участю голови Заболотівської об’єднаної територіальної громади Івана Танюка, депутата обласної ради Орисі Книшук, радника голови ОТГ Василя Гаврилюка, начальника відділу освіти, молоді та спорту ОТГ Галини Лукащук, голови районного об’єднання „Просвіта” Мирослава Пападюка, в.о. старост ОТГ, начальників відділів апарату селищної ради ОТГ, керівників установ, організацій,  громадськості та учнівської молоді ОТГ.

Село Іллінці напевне єдине село в області, де побудовано пам’ятник корифеям української літератури Тарасу Шевченку, Івану Франку, Лесі Українці. До речі пам’ятник Лесі Українці побудований в с. Іллінці у 1977 році в честь новоутвореного колективного господарства в честь її імені.

Учасники семінару поклали квіти  до пам’ятників Л. Українки, Т.Шевченку, І. Франку, меморіальної дошки загиновшому в АТО Дмитру Шкрібляку. Після чого учасники зібрання мали змогу відвідати музей, історії та етнографії села Іллінці, засновником якого був колишній директор Іллінецької школи, який відійшов у вічність у грудні 2017 року – Ризюк Роман Ілліч. Екскурсії та ознайомлення з експонатами музею провели його дочка Людмила Романівна та внук Роман.

Перед учасниками семінару з доповіддю виступив  голова районної організації ВУТ «Просвіта» письменник, поет, член спілки письменників України Мирослав Попадюк. Учасники семінару, звернулися до депутатського корпусу Заболотівської ОТГ із проханням, на черговій сесії розглянути питання, щодо присвоєння музею історії села Іллінці, його засновнику - імені Романа Ризюка, за заслуги перед селом, більше 20 років він провів, директором Іллінецької школи, тричі обирався депутатом Снятинської районної ради, депутатом та членом виконавчого комітету місцевої ради, у 1989 році заснував вперше на теренах району товариство «Просвіта», та встановив меморіальну дошку на приміщенні фасаду школи.

Враховуючи, те що пам’ятник Лесі Українки побудовано більш 40 років тому і вимагає певних реставраційних робіт, учасники семінару звернулися з проханням до депутата обласної ради Орисі Книшук про клопотання перед обласною радою, щодо виділення коштів в сумі 50 тисяч гривень на проведення ремонтних робіт.

Наступний семінар вирішено провести на базі села Тростянець, де народився письменник Іван Михайлюк та лауреат Шевченківської премії Іван Остафійчук.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису